گفتوگو؛ اساس کار فرهنگی دانشگاه رازی - معاونت فرهنگی
رئیس دانشگاه رازی دانشجویان را امیدهای آینده کشور دانست و گفت: ندای حقطلبانه تشکلهای دانشجویی نباید آلوده به قضاوتهای سطحی باشد.
به درخواست دبیران تشکلهای اسلامی دانشجویان، جلسهای با حضور دکتر «ابراهیم اعلمی آلآقا» رئیس دانشگاه رازی و این دبیران، بیست و ششم مهر ماه در دانشگاه رازی برگزار شد. در این جلسه دکتر «طهماسب علیپوریانی» معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه، «علی محمولی اسدآبادی» دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل، «محمدمهدی عزیزی» مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه، «امیرمحمد کولانی» دبیر جامعه اسلامی دانشجویان و سید «محمدحسین عربی» دبیر انجمن فرهنگ و سیاست در جلسه حضور داشتند و به بیان دیدگاهها و انتقادات خود نسبت به عملکرد مدیریت دانشگاه پرداختند.
دکتر اعلمی به حساسیت خود نسبت به تشکلهای دانشجویی و مسائل آموزشی و فرهنگی دانشجویان اشاره کرد و فضای گفتوگو در دانشگاه را برای بیان دیدگاهها و انتقادات دانشجویان، فضایی آزادانه دانست. او جوانان دانشجو را امیدهای آینده کشور معرفی کرد و احساس مسئولیت آنها برای تعالی آموزش، تحقق عدالت و اهداف اسلامی و انقلابی را باعث افتخار دانست. دکتر اعلمی با بیان اینکه کشور به جهاد علمی نیاز دارد؛ تلاشهای دانشگاه برای توسعه و استمرار فعالیتهای آموزشی در فضای مجازی را نام برد و گفت: «انجام سامانهسپاری، برگزاری تور مجازی دانشکدهها، راهاندازی میز خدمت الکترونیک، توسعه سراهای دانشجویی بهویژه برای پسران، راهاندازی بیش از ۵۰ رشته آموزشی در مقاطع مختلف، تأسیس دانشکدههای نفت و پتروشیمی، برق و کامپیوتر، علوم و مهندسی کشاورزی، اقتصاد و کارآفرینی و… را در مسیر توسعه دانشگاه انجام دادیم.» او در ادامه به بیمهری و نگاه نادرست مسئولان استان به دانشگاه اشاره کرد و گفت: «نگاه مسئولان وابسته به نگاههایی است که از بیرون به آنها داده میشود و این نگاهی غیرواقعی است. در حالیکه دانشگاه بیش از هر ارگان دیگری در استان، از وجود افراد فرهیخته و صاحبنظر برخوردار است.» او در ادامه گفت: «دانشگاه رازی علیرغم بیمهری مدیران استان، همچنان در سطح اول است.»
حجتالاسلام والمسلمین «جواد افشارنجفی»، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه نیز با اشاره به صراحت بیان دانشجویان در مقابل هیئت رئیسه دانشگاه و تشکر از مسئولان جهت شنیدن این صحبتها، به سخنان مقام معظم رهبری اشاره کرد و از شجاعتِ پذیرشِ مسئولیت سخن گفت. او گفت: «با وجود مشکلات اقتصادی، مشکلات ناشی از بیماری کرونا، تحریمها و اختلاف نظرها؛ قبول مسئولیت و مدیریت مجموعه دانشگاه کار آسانی نیست. با وجود اینکه ممکن است تفاوت دیدگاهها وجود داشته باشد؛ من از این شجاعت قدردانی میکنم. همینطور از دانشجویانی که بخشی از مدیریت را بر عهده گرفتهاند، دغدغهمندی دارند و امروز با یک صحنه واقعی برای مدیریت مواجه شدهاند.» او خطاب به دانشجویان و مسئولان گفت: «افراد اگر دغدغهای در مورد دانشگاه دارند؛ با توجه به واجب بودن امر به معروف و نهی از منکر، باید حداقل در مباحثه پای کار باشند. نه اینکه بعضیها با نامهای گمنام مثل «رازی نامه» و «خبرنامه» بدون اینکه اسم آشکاری داشته باشند؛ به دیگران تهمت بزنند. آن هم تهمتهایی که نتوان آن ها را اثبات کرد و در نهایت فقط ذهنها را درگیر کنند.» او در ادامه به این نکته اشاره کرد که دکتر اعلمی پای شنیدن صحبتهای افراد هست و آنها باید علیرغم داشتن دیدگاههای مختلف، خود را به جای او بگذارند و شرایط مدیریتی را درک کنند. حاجآقا افشار، توجه به بیان دیدگاهها و نقدهای آگاهانه و به دور از قضاوت را ضروری دانست و با بیان آیاتی از قرآن کریم و با اشاره به تهمتهایی که اخیراً در مورد استخدام افراد در دانشگاه رازی به مسئولان زدهشده، گفت: «در روایات دینی، بر این مسئله تأکید بسیار شدهاست که از تهمت و افترا و صحبت درباره موضوعی که به آن آگاهی ندارید و فقط آن را شنیدهاید؛ پرهیز کنید.» او گفت چه کسی میتواند نیت افراد را مشخص کند و به قضاوت درباره عملکرد آنها بپردازد. حاجآقا افشار، در ادامه با تأکید بر استقلال دانشگاه گفت: «اسلام باید حرف برتر را بزند و ما باید انقلابمان را صادر کنیم.»
دکتر علیپوریانی با تمرکز بر سه مولفه گسترش و تعمیق گفتوگو، گریز از رخوت و مسئولیت اجتماعی دانشگاه به عنوان نقشه راه فعالیت فرهنگی و اجتماعی این دوره از مسئولیت خود، گزارش قابلتوجهی در این زمینه ارائه داد.
در این جلسه دبیران تشکلهای دانشجویی دغدغهها و انتقادات خود را عنوان کردند. کولانی از آموزش ضعیف در دوره کرونا، مماشات با گروههای انحرافی و همینطور انتقال سامانه آموزشی و سردرگمی دانشجویان به عنوان مشکلات دانشگاه نام برد.
محمولی و عزیزی معتقد بودند که دانشگاه به باشگاه دانشجویان بیش از تشکلها توجه داشتهاست و عمده انتقادات «ابوذر صفره» دبیر پیشین انجمن مستقل، نیز به فعالیتهای باشگاه دانشجویان بود که به گفته او در مسیر یک طرح جامع توسعه فرهنگی نیستند. محمولی علاوهبر بیان مشکلات سامانه ویانا، عدم تمرکز دانشگاه بر مسائل مالی به جای مسائل محتوایی را مطرح کرد که در ادامه عزیزی هم درخواست شفافیت مالی تشکلها را داشت. عزیزی با مخاطب قراردادن دکتر اعلمی، از عدم شرکت دکتر در جلسات تشکلها انتقاد کرد و ورود و پاسخگویی رئیس دانشگاه در برابر پرسشهای وارده را ضروری دانست. عزیزی همچنین به عدم برخورد با برخی مسببین ناآرامیها در دانشگاه رازی اشاره کرد.
عربی مشکلات آموزشی را مطرح کرد و دانشگاه را ملزم به تقسیم امکانات بین تشکلها دانست. او با اعتراض به حکم تعلیق فعالیت انجمن فرهنگ و سیاست، نسبت به انتخاب نامناسب مدیران فرهنگی، تهدید و تضییق فضای فرهنگی در جهت جلب رضایت بلوکهای بیرون از دانشگاه که به معنای نقض استقلال دانشگاه است؛ انتقاد کرد و اتهام توهین دانشگاه به مقدسات را نفی کرد.