برش استانی «همایش ملی حکمرانی تمدنی علم و فنآوری» بهمیزبانی دانشگاه رازی - معاونت فرهنگی
برش استانی «همایش ملی حکمرانی تمدنی علم و فنآوری»، به میزبانی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه رازی برگزار شد.
برش استانی «همایش ملی حکمرانی تمدنی علم و فنآوری»، 14 آذرماه 1403 به میزبانی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه رازی برگزار شد.
در آغاز این همایش، دکتر محمدنبی احمدی رئیس دانشگاه رازی با تسلیت ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) در سخنانی اظهار داشت: روایات بسیاری درباره عظمت مقام مادر و جایگاه زن در اسلام داریم اما در مورد حضرت زهرا (س) اگر به همین مباحث بسنده شود، یک خطای راهبردی است.
وی با اشاره به شأن نزول سوره مبارکه کوثر افزود: در هیچ کجای قرآن به اندازه این سوره منتگذاری بر پیامبر اکرم(ص) نشده است، در این سوره مبارکه خداوند متعال خطاب به رسول گرامی اسلام(ص) با تاکید میفرماید؛ «ما به تو کوثر عطا کردیم پس به شکرانه آن برای پروردگارت نماز بخوان و قربانی کن».
دکتر احمدی بیان کرد: از شگفتیهای عالم این است که همانطور که حدیث قدسی در عظمت مقام حضرت زهرا(س) میفرماید: «اگر حضرت زهرا(س) نبود عالم خلق نمیشد».
رئیس دانشگاه رازی در ادامه با اشاره به موضوع «حکمرانی علم» اظهار داشت: در آیه ۳۳ سوره مبارکه الرحمن به این موضوع اشاره شده است که «ای همه انس و جن، نمیتوانید از کرانههای آسمان و زمین بگذرید مگر با سلطان».
وی بیان کرد: این «سلطان» که در قرآن کریم که کتاب حیات بخش بشری است و ما را به سعادت رهنمود میشود، آمده است، در حقیقت «علم» است. همچنان که در روایات داریم «العلم سلطان»، علم، قدرت و سلطان است و با علم میتوانید از کرانههای آسمان و زمین بگذرید.
دکتر احمدی در ادامه با بیان اینکه امروز جمهوری اسلامی ایران در عرصه علم و دانش از قدرت برخوردار است، تصریح کرد: خوشبختانه در علوم مختلف از قبیل پزشکی هستهای، علوم نوپیشرفته، نانو بیوتکنولوژی و... حرفی برای گفتن داریم و این همه به برکت قدرت علم صورت گرفته است.
رئیس دانشگاه رازی با تاکید بر اینکه دانش میتواند قدرتآفرین باشد، افزود: طلایهداران و بیرقداران این حرکت عظیم، دانشگاهها، اساتید و دانشمندان هستند.
دکتر احمدی در ادامه با اشاره به تمدن بزرگ اسلامی در گذشته اظهار داشت: موضوعی که اینجا میتوانیم مطرح کنیم این است که ما باید بتوانیم این تمدن را احیا کنیم اما سوال این است که این تمدن کجاست؟ این تمدن جایی است که در همه ابعاد، یک جامعه و یک ملت پیشرفت کرده باشند.
وی بیان کرد: بحمدالله کشور ما در عرصه صنایع نظامی پیشرفتهای ویژه و خیره کنندهای دارد اما آیا ما به معنای واقعی متمدن شدهایم؟ اگر کشوری در عرصه اقتصاد و فرهنگ و اجتماع پیشرو بود میتواند بگوید که صاحب حاکمیت تمدنی شده است. ما باید بپذیریم که در عرصه اقتصاد و فرهنگ مشکلات عدیده و بزرگی داریم و در وهله اول باید این نقد را بپذیریم و سپس برای رفع مشکلات و جبران آن و حرکت به سمت احیای تمدن تلاش کنیم.
دکتر احمدی در ادامه تصریح کرد: کشور ما صاحب یک تمدن بزرگ بوده است و از جهات مختلف در دنیا حرف اول را زده و باید احیا شود. امروز میبینیم که در کتابهای لاتین غرب از گذشته ما با عنوان «عصر طلایی تمدن اسلامی« یاد میشود، این در حالیست که برخی مغرضین و دشمنان ادعا میکنند که با اسلام نمیشود پیشرفت کرد.
رئیس دانشگاه رازی با اشاره به مصادیق مختلفی از تمدن اسلامی افزود: ما دانشمندان بزرگی همچون خوارزمی، ابن سینا، ابن هیثم، خواجه نصیرالدین طوسی و... داریم که سدهها در مراکز آموزش عالی دنیا از دانش آنها بهرهمند شدهاند. 16 جلد کتاب ابن سینا چند صد سال در دانشکدههای پزشکی دنیا تدریس شده است.
وی یادآور شد: از این جهت موضوع احیای تمدن را مطرح نمودم که این مسئله یک دستاویز محکم برای ما باشد و ما باید همواره به خاطر داشته باشیم با سعی و تلاش شبانه روزی به آن دست یابیم.
دکتر احمدی در ادامه به اثرگذاری و قدرت جمهوری اسلامی در دنیا اشاره کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران امروز یک ضلع جدیدی از اضلاع هندسه قدرت علمی و نظامی در جهان تشکیل داده است و ما باید در این مسیر همچنان به تلاش خود ادامه دهیم.
وی بیان کرد: سرزمین ما از مواهب بسیاری از قبیل خاک، آب، اقلیم، نور و... برخوردار است، در حقیقت محیط جغرافیایی در هندسه قدرت جهانی مهم است اما از همه مهمتر، مساحت ذهنی و شعاع تاثیر است که جمهوری اسلامی ایران در این زمینه فراتر از مرزهای جغرافیایی حرکت کرده است.
دکتر احمدی تاکید کرد: اگر بخواهیم که با عزت و قدرت تمدن بزرگ اسلامی را احیا کنیم باید تلاش خود را مضاعف کنیم و اعتقاد داریم که بزرگان ما در عرصه علم و دانش در دانشگاه رازی در این مسیر میتوانند اثرگذار باشند و این تمدن بزرگ احیا شدنی است.
همچنین، دکتر سجاد دادفر دبیر علمی و اجرایی همایش در سخنانی ضمن خیرمقدم به میهمانان و با تسلیت ایام عزاداری فاطمیه، توضیحاتی در خصوص همایش ارائه کرد.
وی با بیان اینکه تاکنون 13 پیشنشست برای «همایش ملی حکمرانی تمدنی علم و فنآوری» در موضوعات مختلف و با حضور استادان و صاحبنظران در دانشگاه رازی برگزار شده است، گفت: در همایش امروز پنلهای علمی را خواهیم داشت.
شایان ذکر است که در پنل علمی این همایش دکتر سهراب دل انگیزان با موضوع : «مساله شناسی حکمرانی علم و فناوری در جمهوری اسلامی ایران»، دکتر حمید احمدی با موضوع «تحلیل پژوهش های حوزه حکمرانی علم و فناوری در ایران یا رویکرد علم سنجی»، دکتر علی براتی و خانم بساطی با موضوع «حکمرانی تمدنی علم و فناوری و بینالمللی شدن علوم انسانی و اجتماعی» و دکتر روح اله بهرامی با موضوع «بازنگری در سیاستگذاری علم در قلمرو علوم انسانی و اجتماعی» سخنرانی خواهند داشت.
شرکت کنندگان به صورت حضوری و برخط این همایش را دنبال میکنند.